Vad är återhämtning?

Ja vad är återhämtning? För mig förr var det att försöka vila på helgen. Då var det oftast aktiv vila som gällde. I början av mitt arbetsliv vet jag att jag ofta tog en tupplur efter maten, ibland en kort promenad. Jag ska inte säga att jag var social på lunchen utan då var det min tid att bara vara. Ett tag så tror jag att jag broderade. Skulle jag vilja se nu 🙂

En sak jag har lärt mig kring återhämtning är att det måste ske varje dag. Direkt så tänker ni men HUR ska jag hinna med det? Mellan att hämta barn, vara på möten, ringa samtal, fixa bankärenden osv. Det är faktiskt inte så svårt.

Återhämtning betyder inte att man måste vila i 30 minuter eller sova en stund. Återhämtning innebär att ta sig tillfälle att pausa, ofta, ta tre djupa andetag. Ta in luften genom näsan, djupt, andas ut med munnen. Detta kan du göra på toaletten, pausa telefonen två minuter eller när du reser dig och tar en kopp kaffe vid automaten. Lägg in det i telefonen. Två gånger är bättre än noll, fyra gånger är bättre än två.

Det kommer inte hjälpa tänker du! Jag vet att det hjälper. När du är stressad så försvinner mycket av din cirkulation av syre i kroppen vilket gör att den känner sig stressad utan att den behöver vara det. Du kan testa detta själv. Ta din puls – nu! Ta några djupa andetag i någon minut och kolla den igen.

Ett annat sätt om man verkligen vill ta några minuter och har några minuter att slappna av är nyckeltricket som jag fick från en KBT terapeut. Sätt dig på kontorsstolen, stäng dörren om du vill. Ta dina nycklar i höger hand och luta dig tillbaka med båda händerna åt sidorna. Andas långsamt och lugnt. Fokusera på andningen. När du tappar nycklarna så vaknar du till och då har du slappnat av ordentligt och är redo igen. FENOMENAL energi kickare!

Nej det finns INGENTING som är viktigare än din hälsa. Ditt mående. Din kropp. Så ta och återhämta dig ofta. Lägg bort telefonen, ta dig en kopp kaffe och insup, livet. För du lever nu, inte sen.

Dagens återhämtningstips! Ta tre djupa andetag då du sätter igång datorn på morgonen så har du fått en bra återhämtningspaus redan där!

Man ska njuta av livet som min katt Frasse – han tar en paus när han behöver ÄVEN om det är i handfatet i badrummet. Klok den killen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *