Städa- Sortera – Systematisera – Standardisera – stabilisera= 5S

Herregud vad pratar hon om nu? Jo, ovanstående är del av 5S som många arbetar med som ett verktyg (om de är smarta) för att få ordning på arbetsplatsen. Det gör att alla vet vad de förväntar sig när de ex. öppnar köksskåpet då står glasen i ordning, tallrikar på en plats. När de ska hämta ett verktyg så har det sin egen plats. På sitt skrivbord har man ordning så man inte behöver leta efter saker och ting. Vilket tar onödig energi. Man har helt enkelt skapat en grund som ger trygghet för användarna.

Vad tusan har detta med mig att göra, tänker du? Jo under vår dag så har vi mängder av val. Ibland flera hundra och många fler än vad vi egentligen klarar av då hjärnan fungerar ”normalt”. När vi blir utmattade och kanske också lider av hjärntrötthet så är detta en sak som är otroligt jobbigt att hantera. Bara att ta på sig kläder och få i sig mat är en dagsuppgift. Har vi barn så kanske vi struntar i oss själva och lägger fokus på att göra mat till dem och få dem klädda. Alla val gör oss väldigt, väldigt trötta så därför kan det vara bra att fundera lite på. Vad kan jag spara energi på?

Om vi börjar i vår rehabilitering fem minuter då och då att städa upp ex. rensa i vår garderob, kanske i en låda eller på ett ställe fokuserat så är det otroligt skönt för vår hjärna och för vår hälsa att ha mindre saker att ta ställning till då vi gör val.

En sak som jag själv gjorde var att rensa ur min garderob. Jag började med tio plagg och kände in om jag verkligen ville ha dem. En hög till klädinsamling (eller en vän), en hög till att känna lite mer på (nostalgihögen) och en som jag själv ville behålla. Jag har idag rensat min garderob på mängder av kläder. Har idag kvar de jag verkligen vill ha och jag känner mig friare till mods. Idag när jag köper något så måste alltid ett plagg ryka om jag ska få ta in det nya 🙂 Samma rensningsprocedur gjorde jag sedan med mina skåp i köket. Porslin jag aldrig använde. Jag behöll bara dem jag verkligen tyckte om även om de var omaka, kantstötta eller avvek på något annat sätt för jag TYCKTE om dem. Känslan var viktigast. Ibland även funktionen.

5S är lite som feng shui, att få ordning, lätta sinnet och känna att var sak har sin plats. Ger energi. Genom att försöka rensa bort det som du känner inte ger dig någon energi kan du frigöra mer. Varför hålla fast vid sådant som inte ger dig energi? Ex. de där klädesplaggen som du hoppas att du någon gång kommer i eller som du tror att färgen nog en gång kommer passa dig? Eller den där vasen som du aldrig gillat men fått i present? Det är okej att ta bort sådant man inte gillar. Faktiskt.

Städa och sortera har blivit en vana eller jag har ”stabiliserat” det tänket för mig. Min rehabilitering. Där jag inte behöver tänka utan bara vara lite lagom aktiv och känna en skön känsla.

Kanske är detta även något för dig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *