Det finns alltid tid

Det är många som upplever och känner att de inte har tid. De orkar inte ta sig tid att laga riktig mat. Ta sig en promenad. En stunds meditation. Baka bullar. Spela spel med barnen. ”Ursäkterna” är många. Frågan man bör ställa sig, har du råd att inte ge dig tid till saker som läker dig, rehabiliterar dig och får dig att må bra?

Jag ser många som känner sig trötta, utmattade och stressade som sätter sig med mobiltelefonen och lätt stannar i den ”sociala” världen en timme eller två för att sedan stressa vidare i livet. Utan att närvara. Känna efter. Reflektera.

Våra hjärnor mår bra av att göra något som inte tillhör den mobila, ipad eller data världen. Våra hjärnor vill vila och känna av kanske frisk luft, en kreativ syssla eller bara göra någonting, riktigt långsamt utan press.

Om vi verkligen börjar fundera på hur vi fördelar vår vardag i timmar så kan vi se om det vi gör, egentligen är viktigt för oss själva eller våra nära och kära? Tillbringar vi tid tillsammans? Kvalitetstid? Frågar vi varandra hur vi verkligen mår och lyssnar på svaret som kommer? Har vi fixat en app på våra Ipads och telefoner för att verkligen få svaret, svart på vitt? Och gör någonting åt det?Känner vi att vi lever det livet som vi vill blicka tillbaka på om vi uppnår en äldre ålder? Minnas med glädje och kärlek?

Jag älskar att baka. Bullar och muffins. Det har jag efter min fantastiska mamma. Det är min rehabilitering. Det finns en läkande kraft i doften av hembakt för mig. Kärlek. Omtanke. Fika. Min mamma bakar ofta och gör enormt mycket goda bullar. Många var stunderna jag som liten fick vara med och baka. Det är jag tacksam för. När jag bakar, bakar jag och njuter av det. Med kall mjölk efteråt också.

Att verkligen reflektera vad man lägger sina 24 timmar på är viktigt. Du har ofta 8-9 timmar på arbetet, 8 timmars sömn (förhoppningsvis) 8 timmar fritid . Vad vill jag använda de timmarna till? Oavsett om du har barn och familj så är du viktig på de 24 timmarna, nu, inte sen. Att skapa en hållbar vardag med utrymme för kreativitet, glädje, kärlek och vila är viktigt. Att bara lägga fokus på sina barn och inget fokus på sig själv blir inget bra. Vad lär vi våra barn om föräldraskap då? Om att vara vuxna?

Gör gärna en lista på vad du tycker om att göra, som ger dig glädje och som ger dig en tillfredsställelse. Börja gör dem. Oftare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *